PENGELUAR PRODUK MINUMAN DARI HASILAN DURIAN BELANDA

NAMA

: SHAIKH MOHD SHAHRIDAN

UMUR

: 36 TAHUN

AHLI

: 2018

Latar belakang

Shaikh Mohd Shahridan seorang usahawan di bawah kelolaan Jabatan Pertanian Negeri Terengganu.Beliau memproses produk dari hasilan Durian Belanda. Antara produk keluaran Muslim Proaktif ialah Jus Durian Belanda, Pekatan Jus Durian Belanda, Jeli Durian Belanda, Teh Uncang Daun Durian Belanda & Aiskrim Jeli Montel (5 perisa).

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Promosi yang dijalankan beliau tidak begitu meluas dan pendapatan yang diperolehi kurang memberangsangkan.Beliau banyak tertumpu pada jualan di Pasar Tani

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Melalui kelas Latihan Keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet beliau mendapat pencerahan yang lebih jelas cara-cara untuk meningkatkan jualan produk beliau melalui kemudahan internet dan cara-cara mempromosi produk dengan lebih efisien. Beliau mula berjinak untuk mempromosikan produk melalui Instagram dan facebook. Sambutan yang diterima amat memberansangkan dan produk semakin dikenali serta pendapatan beliau semakin bertambah.

PENGASAS SYARIKAT RUMPAI LAUT ENTERPRISE

NAMA

: DR(H) ROSLI BIN MAHMOOD

UMUR

: 53 TAHUN

AHLI

: 2019

Latar belakang

SYARIKAT RUMPAI LAUT ENTERPRISE ditubuhkan pada tahun 2008. Pada tahun 2008, SYARIKAT RUMPAI LAUT ENTERPRISE telah mula berdikari untuk memasarkan produk-produk keluarannya yang berasaskan rumpai laut (SEAWEED) speasis EUCHEMA COTTONI. Diantara produk-produk yang dihasilkan oleh Syarikat ini adalah MINUMAN RUMPAI LAUT berperisa laici, oren, strawberi, buah-buahan, durian belanda & blackcurrant. Produk ini berjenama SYATIBI. Pada pertengahan tahun 2009, Syarikat ini mula melangkah setapak lagi dengan mengeluarkan beberapa produk baru iaitu Kacang Bersalut Rumpai Laut, Kerepek Rumpai Laut & Kismis Bersalut Rumpai Laut. Kesemua produk-produk ini adalah rekaan citarasa pengasas produk sendiri Dr (H) ROSLI BIN MAHMOOD yang dibantu oleh PUAN AMINAH.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

DR.(H)ROSLI BIN MAHMOOD datang ke PI untuk belajar dan mengambil kursus komputer dalam meningkatkan kemahiran beliau dalam ict untuk meningkatkan pendapatan beliau dan memajukan bisnes beliau.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Alhamdulillah selepas mengikuti setiap program yang dijalankan oleh Pusat Internet Padang Jambu kini kemahiran beliau dalam dalam mempromosikan produk  bertambah baik. Beliau juga mahir dalam menggunakan asas komputer.

MERUPAKAN STOKIS NUR SUSU KAMBING IMTIYAZ

NAMA

: NORAZLINA AZEH

UMUR

: 40 TAHUN

AHLI

: 2018

Latar belakang

Puan Norazlina merupakan Stokis Nur Susu Kambing Imtiyaz. Nur susu Kambing adalah susu kambing di dalam bentuk serbuk di dalam kotak 500 gm yang sesuai di minum bermula bayi seawal 1 tahun ke atas hingga warga tua.Beliau turut mencari agent Nur susu kambing di seluruh negeri.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebagai usahawan, beliau mempromosi perniagaan melalui mulut ke mulut , persatuan peniaga dan pelanggan tetap. Promosi melalui media social hanya dibuat dengan bantuan anak. Menurut Puan Norazlina, sebelum ini dia sememangnya kurang mahir dalam penggunaan komputer, dan juga kurang mahir bagaimana untuk menggunakan internet.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau ke Pusat Internet Kg Padang Jambu dengan mengikuti kawannya ke program yang telah dianjurkan oleh Pusat Internet Kg Padang Jambu dan disitulah dia mendapat pendedahan bagaimana cara untuk mempromosikan perniagaannya secara online dengan lebih efektif. Beliau juga sudah mahir menggunakan komputer.Beliau mula berjinak untuk mempromosikan perniagaan melalui facebook. 

BELAJAR INTERNET (MEMASUKKAN DATA KERJA MENGGUNAKAN SISTEM ONLINE)

NAMA

: MOHD SABERI BIN MOHD ALI

UMUR

: 40TAHUN

AHLI

: 2018

Latar belakang

Encik Saberi merupakan penolong pegawai di Pejabat Pertanian Dungun. Beliau ke Pusat Internet Padang Jambu untuk tujuan menggunakan komputer dan internet untuk mengisi data pertanian secara atas talian.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Encik Saberi memang kurang mahir dalam menggunakan perisian Microsoft Office tetapi tahu serba sedikit dalam penggunaan internet. Beliau sangat berminat untuk mempelajari ilmu ICT dengan lebih mendalam lagi. Beliau sedar ilmu tersebut perlu ada untuk masa akan datang memandangkan sesetengah urusan kerja sekarang ini kebanyakannya melalui online.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas kerap kali datang untuk membuat pengisian data kerja dengan bantuan petugas Pusat Internet Kg Padang Jambu kini Encik Saberi mahir dalam penggunaan komputer. Selain itu, beliau juga didedahkan bagaimana untuk Klik dengan bijak iaitu keselamatan semasa melayari internet. Beliau boleh menggunakan computer sendiri tanpa bantuan petugas Pusat Internet untuk mengisi data-data kerja beliau.

MENJALANKAN PERNIAGAAN MENJUAL DAN MEMBEKAL PERALATAN DAPUR

NAMA

: WAN KASMAWATI BINTI WAN HUSAIN

UMUR

: 58 TAHUN

AHLI

: 2018

Latar belakang

Puan Wan Kasmawati menjalankan Perniagaan menjual dan membekal peralatan dapur seperti set pinggan mangkuk, bekas buffet kahwin, periuk serta menjual “doorgift” untuk perkahwinan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Puan Wan Kasmawati kurang pengetahuan dalam mengendalikan promosi jualan di Facebook dan atas talian. Beliau datang ke PI untuk belajar dan mengambil kursus komputer dalam meningkatkan kemahiran beliau dalam ict untuk meningkatkan pendapatan beliau dan memajukan bisnes beliau

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau menghadiri Kelas Keusahawanan selama beberapa hari untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan disamping mempelajari strategi yang lebih efektif untuk memasarkan produk beliau.Beliau turut memuatnaik produk ke dalam Dashboard Komuniti (My Shop) untuk mempelbagaikan lagi medium pemasaran beliau.Beliau berharap program sebegini perlu diberi penekanan khusus dan perlu di pertingkatkan dari masa ke semasa kerana umumnya pengetahuan mengenai komputer sangat terhad dari segi tenaga pengajar dan juga kekangan masa. Justeru itu, peniaga seperti beliau akan didedahkan secara mendalam melalui program dan kelas yang diadakan.