BELAJAR INTERNET (MEMASUKKAN DATA KERJA MENGGUNAKAN SISTEM ONLINE)

NAMA

: ZULKIFLI BIN JUSOF

UMUR

: 55 TAHUN

AHLI

: 2015

Latar belakang

Encik Zulkifli merupakan penolong pegawai di Pejabat Pertanian Dungun. Beliau ke Pusat Internet Padang Jambu untuk tujuan menggunakan komputer dan internet untuk mengisi data pertanian secara atas talian.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Encik Zulkifli memang kurang mahir dalam menggunakan perisian Microsoft Office tetapi tahu serba sedikit dalam penggunaan internet. Beliau sangat berminat untuk mempelajari ilmu ICT dengan lebih mendalam lagi. Beliau sedar ilmu tersebut perlu ada untuk masa akan datang memandangkan sesetengah urusan kerja sekarang ini kebanyakannya melalui online.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas kerap kali datang untuk membuat pengisian data kerja dengan bantuan petugas Pusat Internet Kg Padang Jambu kini Encik Zulkifli mahir dalam penggunaan komputer. Selain itu, beliau juga didedahkan bagaimana untuk Klik dengan bijak iaitu keselamatan semasa melayari internet. Beliau boleh menggunakan computer sendiri tanpa bantuan petugas Pusat Internet untuk mengisi data-data kerja beliau.

NAMA

: WAN NUR FARAH AIN BT WAN AHMAD

UMUR

: 24 TAHUN

AHLI

: 2018

Latar belakang

Farah Ain merupakan seorang pelajar Universiti Malaysia Sarawak dan mula berniaga sebagai agen dropship secara kecil-kecilan sambil mengisi masa lapang serta menambahkan pendapatan untuk menampung perbelanjaan dalam pembelajaran.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penglibatan bersama PI, beliau menjalankan urusan berniaga secara kecil kecilan di university dan sahabat handal. Beliau juga ada memasarkan produk menerusi Facebook namun kurang mendapat sambutan kerana tiada strategi berkaitan promosi.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau mengikuti kelas serta program yang diadakan di Pusat Internet, serta mempelajari pelbagai ilmu yang lebih mendalam mengenai kelebihan menggunakan kemudahan internet yang sedia ada.Melalui program dan kelas yang diikuti, beliau mendapat banyak ilmu pengetahuan ICT. Beliau didedahkan mengenai kebaikan dan keburukan menggunakan internet serta penggunaan internet secara lebih berhemah.Beliau didedahkan Dashboard Komuniti PI dan turut memuatnaik produk ke dalam Dashboard Komuniti My Shop. Beliau menjadikan Dashboard Komuniti My Shop sebagai medium utama bagi memasarkan produk beliau.

 BELAJAR INTERNET (UNTUK MEMBUAT KERJA KURSUS)

NAMA

: ARYSYA SAFYA BT ZAIPUL AMRI

UMUR

: 15 TAHUN

AHLI

: 2019

Latar belakang

Arysya Safya merupakan pelajar tingkatan 3. Beliau ke Pusat Internet Padang Jambu untuk tujuan menggunakan komputer dan internet untuk membuat kerja kursus tingkatan 3.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Arysya Safya sentiasa datang ke Pusat Internet,tetapi hanya untuk menggunakan komputer untuk melayari facebook dan media sosial yang lain. Setelah mengikuti satu kelas pembelajaran di Pusat Internet, dia amat berminat membuat ulangkaji pembelajaran secara online dan menggunakan Microsoft Office untuk membuat kerja-kerja kursus.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Arysya Safya menggunakan kemudahan internet di Pusat Internet dengan kawan-kawannya. Dia menggunakan laman web pembelajaran dan kemudahan internet untuk mencari bahan pembelajaran membuat kerja-kerja kursus.

MENJALANKAN PERNIAGAAN SPA KECANTIKAN

NAMA

: HAJJAH JAMALIAH BINTI ABD SALAM

UMUR

: 40 TAHUN

AHLI

: 2018

Latar belakang

Puan Jamaliah menjalankan perniagaan berasaskan perkhidmatan spa. Antara perkhidmatan yang diberikan adalah rawatan kecantikkan, rawatan rambut sihat, rawatan muka dan juga urutan tradisional.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Puan Jamaliah kurang pengetahuan dalam mengendalikan promosi jualan di Facebook dan atas talian. Beliau datang ke PI untuk belajar dan mengambil kursus komputer dalam meningkatkan kemahiran beliau dalam ict untuk meningkatkan pendapatan beliau dan memajukan bisnes beliau

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau menghadiri Kelas Keusahawanan selama beberapa hari untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan disamping mempelajari strategi yang lebih efektif untuk memasarkan produk beliau.Beliau turut memuatnaik produk ke dalam Dashboard Komuniti (My Shop) untuk mempelbagaikan lagi medium pemasaran beliau.Beliau berharap program sebegini perlu diberi penekanan khusus dan perlu di pertingkatkan dari masa ke semasa kerana umumnya pengetahuan mengenai komputer sangat terhad dari segi tenaga pengajar dan juga kekangan masa. Justeru itu, peniaga seperti beliau akan didedahkan secara mendalam melalui program dan kelas yang diadakan.

BELAJAR INTERNET (UNTUK URUSAN SECARA ONLINE)

Nama

: ZAHARAH BT LONG

Umur

: 57 TAHUN

Ahli

: 2016

Latar belakang

Pn. Zaharah merupakan Guru Tabika Kemas di Dungun, Terengganu. Beliau ke Pusat Internet Padang Jambu untuk tujuan mempelajari mengenai cara menggunakan komputer dan internet.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum melibatkan diri dalam program yang dijalankan di Pusat Internet Kg Padang Jambu Puan Zaharah memang kurang mahir dalam menggunakan perisian Microsoft Office tetapi tahu serba sedikit dalam penggunaan internet. Beliau sangat berminat untuk mempelajari ilmu ICT dengan lebih mendalam lagi. Beliau sedar ilmu tersebut perlu ada untuk masa akan datang memandangkan sesetengah urusan sekarang ini kebanyakannya melalui online.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas kerap kali mengikuti kelas atau program yang dijalankan di Pusat Internet Kg Padang Jambu kini Puan Zaharah mahir dalam penggunaan komputer. Selain itu, beliau juga didedahkan bagaimana untuk Klik dengan bijak iaitu keselamatan semasa melayari internet. Beliau kini sedar, sebagai seorang guru beliau perlu mengambil tahu @ cakna dengan serius akan perkara ini untuk kebaikan anak-anak didiknya.